»Panogi gostinstva in turizma sta zagotovo največji žrtvi epidemije. Gostinci so zaprti že osem mesecev. Država jim mora z ukrepi pomagati, saj so v izjemno težkem položaju. Predvsem pa je treba odpreti gostinsko dejavnost v vseh regijah in tudi gostincem končno dovoliti delati.«
»Vsi gostinci so se znašli v težkem položaju, zato bi moral javni poziv zajemati vse gostinske dejavnosti, ne glede na število zaposlenih.«
»Zakaj so blazine na stolih v gostinskem obratu bolj tvegane kot oblazinjeni stoli v javnem prometu?«
»Naš cilj je bil jasen. Z dvigom najnižje osnovne plače smo želeli vsaj deloma poseči v izrazito nizke plače v gostinski dejavnosti.«
»Pri izvajanju gostinske dejavnosti je zahtevano strogo spoštovanje higienskih pravil.«
»Vzrok je tudi v tem, da so bile med koronakrizo vse te dejavnosti zaprte, zato so se kuharji in podobni poklici zamenjali ali pa so šli zaposleni v druge poklice.«
»Za gostinske vrtove oziroma gostince v tem smislu smo zelo veseli, da lahko obratujejo, nam pa dejansko ni jasna razlika med sejemsko dejavnostjo in gostinskim vrtom nekaj metrov stran.«
»Podjetja turistične, gostinske in kulturnoumetniške dejavnosti so bila zaradi epidemije covida-19 močno prizadeta in večinoma skorajda niso ustvarjala prihodkov.«
»Ostajajo res tisti, ki so že starejši, težje zaposljivi, velikokrat tudi študenti. Pa tudi teh se več ne dobi, mi smo imeli strašne težave.«
»Zakaj vse do zdaj niste dali nobene možnosti za vsaj delno odprtje gostinskih lokalov tistim gostincem, ki imajo možnost pripravljati malice za delavce, predvsem tople in zdrave obroke, in kulturno zaužitje te malice v toplem prostoru, pod okriljem nadzora in spoštovanja vseh ukrepov.«
Kliknite povezavo za prikaz izjav v želenem obdobju